Wat het mij geleerd heeft is het anders omgaan met mijn verstand. Ik heb bijvoorbeeld een aantal opleidingen gedaan en toch had ik telkens het gevoel dat ik dom was. Ik heb namelijk gedachten die daarop wijzen: letterlijk ‘ik ben dom’, ‘ik zal het wel weer niet goed hebben’, ‘ik zal het wel niet begrijpen’, ‘ik zal wel niet goed opgelet hebben’. Gedachten waar ik best een vervelend gevoel door kreeg. Die gedachten heb ik nog steeds. Het verschil is dat ik er niet meer warm of koud van word. Daardoor kan ik nu gemakkelijker doen wat voor mij belangrijk is. Ik ben op ‘mijn weg’.

In de therapie leer je op een zachtaardige manier om te gaan met alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je op weg gaat om je doelen en dromen te verwezenlijken.
De vaardigheden die je leert:
– mindfullness: in contact komen met het hier en nu
– acceptatie: het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden
– defusie: het loskomen van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken
– zelf als context: een andere, meer flexibele relatie creëren met jezelf
– waarden: ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven
– toegewijde actie: dingen gaan ondernemen op basis van je waarden

Het oefenen in deze vaardigheden vergroot je psychologische flexibiliteit. Hierdoor kun je gemakkelijker omgaan met moeilijke dingen en zul je sneller geneigd zijn om de dingen te doen die echt belangrijk zijn voor je.